Verschillende soorten autoverzekeringen

In Nederland is het voor iedereen met een auto verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Maar er zijn diverse autoverzekeringen waar je dan uit kunt kiezen zoals de WA-verzekering, de WA+ beperkt casco en de allriskverzekering. Wij leggen hier de verschillen uit die er tussen autoverzekeringen zijn.

Wettelijk verplichte autoverzekering

Een WA-verzekering is in principe een basisverzekering die je moet afsluiten voor je auto. Met deze verzekering wordt alleen de schade van de tegenpartij bij een auto-ongeluk gedekt en niet die van je eigen auto. Het voordeel van een WA-verzekering is dat de maandelijkse premie daarvan lager ligt dan bij de andere verzekeringen. Maar als je schade hebt aan je auto wordt dit niet gedekt en draai je zelf op voor de kosten.

WA+ beperkt cascoverzekering

Een WA+ beperkt cascoverzekering dekt meer dan een WA-verzekering. In veel gevallen wordt hierbij ook de schade aan de eigen auto gedekt, de premie per maand ligt bij deze verzekering wel wat hoger dan bij de WA-verzekering. Maar dan ben je bij schade aan je auto niet veel geld in één keer kwijt doordat je maandelijks een hogere premie betaald.

Allriskverzekering

Bij een allriskverzekering wordt de schade bij allebei de partijen gedekt. Als er schade aan de eigen auto is door eigen schuld wordt dit bij een allriskverzekering ook altijd gedekt, bij een allriskverzekering is het dus zo dat schade bijna altijd gedekt wordt maakt niet uit wiens schuld het is. Voor een allriskverzekering betaal je maandelijks het meeste premie in vergelijking tot de WA-verzekering en de WA+ beperkt cascoverzekering.

Het is dus verstandig om te kijken hoeveel premie je maandelijks wilt betalen en in hoeverre je gedekt wilt zijn bij eventuele schade. Alle schade die er ontstaat als je niet volledig gedekt bent moet je namelijk uit eigen zak betalen. Bij een aanrijding of bij andere grote schade aan de auto kunnen de kosten dan hoog oplopen. De hoogte van je premie is ook afhankelijk je auto, het aantal schadevrije jaren en de leeftijd van verzekeringsnemer. Online kun je gemakkelijk verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken en kijken welke het beste aansluit bij jou wensen.