Soorten Autoverzekeringen

Soorten VerzekeringenIeder eigen van een auto is in Nederland wettelijk verplicht om aan autoverzekering af te sluiten. De WA verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) is in ieder geval voor iedereen verplicht, zoals is vastgelegd in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).

Bij het afsluiten van een autoverzekering kunt u echter nog weer kiezen uit verschillende soorten autoverzekeringen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen een WA verzekering te nemen, maar dan is de schade aan uw eigen auto niet meeverzekerd. Naast de WA verzekering kunt u er nog voor kiezen om een Beperkt Casco verzekering of een Volledig Casco verzekering af te sluiten. Deze verschillende verzekering verschillen uiteraard niet alleen in prijs, maar ook in de dekking. Het goedkoopst is de WA autoverzekering die voor elke autobezitter wettelijk verplicht is, terwijl het Volledig Casco autoverzekering het duurst is, maar die dekt dan ook het meest.

Ben je op zoek naar een zakelijke autoverzekering? Op www.zakelijkeautoverzekeringvergelijken.nl kun je gemakkelijk zakelijke autoverzekeringen vergelijken op prijs en kwaliteit.

WA Autoverzekering
Zoals vermeld is in Nederland voor iedere auto eigenaar de WA autoverzekering verplicht. Deze verzekering vormt als het ware de basisverzekering. Deze WA verzekering dekt echter lang niet alles. Alleen de schade aan de auto van de tegenpartij wordt vergoed, de schade aan uw eigen auto is niet gedekt door deze verzekering. De term ‘WA’ zegt dit eigenlijk ook al. Dat staat namelijk voor Wettelijke Aansprakelijkheid en het is nou eenmaal niet mogelijk om uzelf aansprakelijk te stellen. Eigen schade wordt derhalve ook niet vergoed. Stel u rijdt onverhoopt loslopend wil aan of u rijdt tegen een paaltje. Deze schade wordt door de WA autoverzekering dus niet vergoed.

Zakelijke rijder? Hier kunt u uw bestelauto verzekeren.

Door deze minimale dekking is de premie dan ook het laagst, maar is het zeker aan te bevelen hiernaast nog een extra verzekering af te sluiten die wel uw eigen schade (gedeeltelijk) dekt.

Beperkt cascoverzekering
U kunt er voor kiezen om naast de WA verzekering nog een extra verzekering af te sluiten. Dit is, in tegenstelling tot de WA Autoverzekering, niet wettelijk verplicht, maar vaak wel aan te bevelen. Door de Beperkt casco verzekering is eventuele schade aan uw eigen auto ook gedekt. Zoals de naam al zegt is de dekking echter ‘beperkt’ en is niet alles gedekt. Zaken als schade door inbraak, diefstal, brand, explosie, kortsluiting, joyriding, ruitbreuk, aanrijding met dieren, natuurgeweld of vervoer van de auto zijn met deze autoverzekering wel gedekt.

Volledig cascoverzekering (All Risk verzekering)
Bij een Volledig casco verzekering, voorheen all risk autoverzekering genoemd, is alle schade van beide partijen gedekt, ongeacht wiens schuld de aanrijding is. Dit betekent dat u met dit type verzekering dus ook verzekerd bent bij een eenzijdige aanrijding, bijvoorbeeld als u uw auto tegen een paaltje parkeert, uw auto te water raakt of omslaat of op welke manier u ook schade veroorzaakt.

Ondanks het feit dat een Volledig cascoverzekering alle schade van beide partijen dekt, is het voor de verzekeringsmaatschappij wel van belang dat u bij een eventuele aanrijding niet direct de schade op zich neemt, alleen als het volledig duidelijk is dat u diegene bent die de schade heeft veroorzaakt. Voor de dekking zelf maakt het niet uit, maar wel voor de premie van diegene die uiteindelijk als veroorzaker wordt aangewezen. Claimt u namelijk veel schades, dan gaat u een treetje omlaag op de bonus-malusladder en betaalt u daardoor meer premie.